2015-05-28

Att läsa är viktigare än vad man tror!


Detta kanske är nytt för många eller riktigt gammalt för andra, men jag vill ändå pointera hur viktigt det är att läsa för barn. Både i hemmet och i förskolans verksamhet. Svensson* beskrev under sin föreläsning vilken slags kompetens barn får genom att vi vuxna läser för dem. Barnen får:
·         stort ordförråd
·         förmåga att berätta/återberätta
·         fonologisk medvetenhet
·         morfologisk och syntaktisk medvetenhet
·         verbalt minne
·         snabb tillgång till språket
·         kunskaper om bokstäver

Svensson (2009) beskriver i sin forskning att det är dock inte bara att läsa rakt uppochner för barnen utan det handlar om att läsa med barnen och ej för dem. Hon beskriver också att det handlar inte om hur mycket man läser utan det sätt man läser på, vilket ger störst effekt hos ett barn. I detta har jag som pedagog en stor roll men även övriga vuxna, att tänka på hur vi läser med barnen. Svensson* tar upp att när man läser böcker med barn så ska man ta tillvara på barnens frågor och tankar. Som vuxen kan man ställa frågor kring det man läser, om innehållet i bilderna, vad barnen tror och tänker om innehållet. Genom detta får barnen agera, tänka och reflektera. 

Jennfors och Jönsson (2010, s.132) beskriver att tidigare ansåg forskare att man i förskolan skulle hålla sig borta från läs- och skrivaktiviteter, men att man skulle gärna förbereda barnen med språklekar, rim och ramsor. Forskare idag är relativt överens om att läs och skrivutveckling startar långt tidigare innan barnet börjar skolan. Det finns ingen speciellt tidpunkt när barn ska lära sig skriva eller läsa utan det är utifrån barnets utveckling. Författarna beskriver också att barn behöver en arena där de kan testa och prova samt våga utforska språket under en vuxen persons stöd, vilket gör förskolan till den perfekta arenan (s. 133).


Hur jag hade arbetat med läsning på olika sätt i förskolan
Hade jag arbetat med läsning i förskolan hade jag försökt göra det till ett tema. Med ett tema blir lärandet mer meningsfullt och sammanhängande. Jag hade gjort biblioteksbesök med barnen, låtit dem välja de böcker de vill och sedan läst så mycket som möjligt med dem. Jag hade haft språkpåsar med olika berättelser i som barn och vuxna skulle kunna ta del av på avdelningen. Jag hade försökt göra dramatiseringar av böcker för barnen och med dem. Målat av sagor eller försökt göra egna.


Genom att arbeta med sagor, berättelser och läsning så tror jag att barn lär sig nya ord och begrepp. De lär sig om olika känslor, situationer och dilemman som finns i böckerna. Även en slags nyfikenhet och introduktion inför läsvärlden kan skapas. Svensson* tog också upp under sin föreläsning att läsning skapar en fantasirik miljö för barn. Genom fantasin främjas lek och erfarenheter. Även känslor, händelser och företeelser bearbetas multimodalt.

Något som jag tillsist skulle vilja pointera är att tänka på vad man läser för barnen, att man försöker variera sortimentet som man har på förskolan eller i hemmet. Det kan vara alltifrån faktaböcker, texter på nätet, böcker om prinsessor, djur, maskiner, känslor m.m. På detta sätt får barnen möjlighet att lära sig mer saker och får ett bredare ordförråd.



Kursmål:
- redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser
- självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden
- kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen



Referenser

*Ann-Katrin Svensson. Metoder och teorier för språkutvecklande arbetssätt. Högskolan i Borås, 2015-01-20. 

Jennfors, Elisabeth & Jönsson, Karin (2010) Tidiga möten med skrift. .I Riddersporre, Bim & Persson, Sven (red.). Utbildningsvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur, ss. 121-138.

Svensson, Ann-Katrin (2009). Barnet, språket och miljön: från ord till mening. 2., omarb. uppl. Lund: Studentlitteratur



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar